Pàgines

dijous, 22 de desembre del 2011

Taller d´arqueologia experimental




LA CERÀMICA











El passat 14 de Gener de 2012 sobre les 10:00 h, al mateix Centre d'Interpretació d'Aldover es va realitzar un entretingut taller de ceràmica on grans i petits van  poder gaudir de l'argila. 
Utilitzant algunes de les tecniques emprades durant el neolític vam aprendre un poc més sobre aquells antics pobladors que amb les seves pròpies mans i sense l'ajud de cap torn elavoraven recipients ceràmics amb una increibre facilitat.


Una experiència inolbidable que sense cap dupte tornarem a repetir per gaudir i poder fer gaudir a aquelles persones que no en van poder assistir.






















dissabte, 3 de desembre del 2011

Visita al CENTRE D´INTERPRETACIÓ D´ALDOVER


El passat dia 4 de novembre del 2011, barem fer una estada de cap de setmana a una casa  d´Aldover amb la família, nosaltres tenim la residència a Premià de Mar (Barcelona) i aprofitant que feia bon dia i aconsellats per un veí del poble sobre un lloc que fos d’interès per visitar, ens va adressar en direcció al riu Ebre, i passat el canal de la dreta de la llera del riu, ens trobem davant d’un edifici que és el Centre d’interpretació d´Aldover, Entrem encuriosits, i ens rep el responsable del centre, en Marco A. Pla, el que molt amablement ens ensenya totes les dependències del lloc, que consisteixen en, dues exposicions permanents de temàtiques diferents però ben relacionades entre elles:


Una estupenda col·lecció d’útils de l’edat dels primers pobladors prehistòrics que van ser localitzats en les rodalies d'aquest lloc, constituïda principalment per estris de pedra (Sílex): puntes de fletxa que devien fer servir per caçar i després alimentar-se, destrals de pedra polida i altres estris amb cantons esmolats per tallar (carn, plantes, pell, tubercles, etc.), amb costats amb forma de serra i altres amb forma arrodonida, però un costat esmolat. Trobats amb diferents llocs del terme per el  Sr. Enrique Pla Cid. 



El bosc de ribera, on està exposada la diversitat de fauna i flora que es troba en aquest lloc.
El responsable del Centre ens explica la relació del bosc amb tota la classe d’ocells d’aquestes riberes, que es canvien segons la temporada de l’any ,fent referència a que és una de les que té molta més densitat d’espècies que la resta d’ecosistemes propers, sent un lloc de molta tranquil·litat on es poden contemplar i escoltar infinitat de cants d’ocells, les aus aprofiten per descansar, alimentar-se per agafar forces en els seus recorreguts migratoris, per fer les seves niuades i treure endavant les seves cries.
La flora existent es molt relacionada amb el lloc que es troba, la ribera del riu, sent molt interessant per la gran diversitat d'espècies vegetals (arbres, arbustos, plantes aquàtiques, etc...) autòctones i l'amenaça que suposen les especies al·lòctones.

La tranquil·litat del lloc dona peu a que es trobin molta varietat d'insectes per la quantitat de flora que creix i que aprofiten per alimentar-se. També es poden trobar dins de l’itinerari que es fa als voltants del lloc, i endinsant-se dins de la natura alguns rèptils, amfibis i petits mamífers, diferents animals de bosc, tant de terra com voladors i al estar al costat del riu animals que fan servir per el seu habitatge tan la terra com l’aigua, contemplant-ne de vegades com salten dins del riu alguns exemplars de peixos. 

Es un lloc d’on vam sortir molt contents, per les seves exposicions i per les interessants explicacions que ens va fer el Sr. Marco A. Pla, agraint-li la seva gentilesa i assegurant-li que al  tornarem a visitar.      

                                                            
  José J. Solé Vilella 

dijous, 24 de novembre del 2011

Bolets, fongs, mixomicets

Aquests últims dies n’ha caigut una de bona. Les pluges han estat breus però molt intenses, cosa que ha fet desbordar la majoria de barrancs.
Així mateix el bosc ho ha agraït moltíssim, ja que tenia molta falta d’aigua. Una aigua que a accelerat el desenvolupament de tota classe de bolets, fongs i mixomicets que creixen en aquesta època de l’any. Els trobem per tot arreu; entre la herba, al costat i per damunt dels troncs, etc...
























Molt apreciats gastronòmicament, cal ser un entès per recollir els bolets comestibles. Sempre s'ha d'estar molt segur del que un mateix recull, i prestar molta atenció, ja que hi ha moltes espècies tòxiques que es semblen moltíssim a les comestibles.
bolets de xop (Agrocybe cylindracea)

Uns dels bolets més apreciats gastronòmicament que podem trobar al bosc de ribera amb relativa facilitat uns dies després d'haver plogut són els bolets de xop (Agrocybe cylindracea). 
Creixen vora les soques dels arbres de ribera, principalment en les soques dels xops o pollancres (Populus nigra) tot hi que en algunes ocasions els veiem creixer per les vores dels àlbers (Populus alba). 
Tal com podem veure en la fotografia, creixen apinyats, la seva coloració pot variar lleugerament; marrons clars, tonalitats de cremes...
bolets de xop (Agrocybe cylindracea)


bolets de xop 
(Agrocybe cylindracea)
Els mixomicets (Myxomycota o Mycetozoa) són un grup peculiar de protists que hom anomena comunament fongs mucilaginosos i que prenen tres formes ben diferents durant el transcurs del seu cicle vital. Primerament tenen forma d'ameba unicel·lular que es mou mitjançant pseudòpodes o flagels, depenent de la quantitat d'aigua present al medi, En aquestes condicions formen masses gelatinoses que es desplacen lentament pel sòl en l'etapa més visible per a l'ull humà. Finalment, el fong desenvolupa un cos fructífer, que forma espores i que recorda, morfològicament, als esporocarps dels fongs.


dimarts, 15 de novembre del 2011

Primer taller de construcció de caixes niu

El mati es va despertar entelat per una espessa boira, però com diuen per aquí:
“Matí emboirat, dia assolellat”

Els assistents del taller de caixes niu van anar arriban a partir de les 10:00 h. Quan ja vam estar tots reunits, es va fer una petita explicació del perquè de la construcció de les caixes, tot seguit entre explicacions vam repartir els kits i les eines per començar la construcció, un cop construïda ens vam dirigir al itinerari del bosc de ribera d’Aldover per penjar en llocs adients les caixes que prèviament aviem construït.



El sol penetrava lleugerament entre les fulles dels salzes, i la calor es feia notar. Vam deixar les jaquetes a la soca d’un xop i amb l’escala al coll i tots carregats de caixes, ens vam endinsar en el bosc de ribera per fer una acció d’ajuda als ocells i la naturalesa.
















Les caixes ja estan penjades! Ara nomes cal esperar fins la primavera per veure de lluny i sense molestar gaire, si hi han alguns sol·licitants per ocupar aquestes caixes niu. 

divendres, 28 d’octubre del 2011

La Tardor


La Tardor ja es comença a deixar notar, sentir i veure.


És increïble el que pot arribar a canviar el bosc en tant sols uns dies, la baixada de temperatures i un petit xàfec ajuda a que el color de les fulles s’hagi anat atenuant o canviant dels intensos colors verds als lluminosos colors grocs. Amb aquestes primeres gotes de pluja s'incrementa aquesta sensació de Tardor on les olors es difuminen per tot arreu i els cants dels abellerols i els oriols s'han canviat pels de les mallerengues i els pit rojos.


Els fongs també fan acte de presencia amb el seu creixement accelerat i colonitzant tots aquells troncs en descomposició que tant afavoreixen al desenvolupament del bosc amb l'aportació de nutrients necessaris per a un proper esplendor primaveral que no tardarà en tornar.









dijous, 20 d’octubre del 2011

Taller de caixes niu

El passat dia 15 de setembre nois del municipi d’ Aldover van participar en el taller de construcció de caixes niu. Aquest taller ens va ensenyar a cooperar uns amb els altres i entre altres coses van esbrinar quines especies d'ocells podrien habitar aquestes caixes.
Els materials ja els teníem preparats i les fustes tallades a mida, només van tenir que engalzar-les amb cargols, a la part superior hi van posar la tapa i de bitzega es va utilitzar un retall de neumàtic vell de bicicleta. durant la construcció es va explicar qui podria habitar la caixa, com es tenia que col·locar i perquè. Desprès de muntar-la ens vam dirigir al bosc de ribera per penjar-les i poder fer un mini seguiment de qui les habitarà.


Els materials que vam utilitzar van ser:
  • unes fustes reciclades
  • 1 metre de filferro galvanitzat de 3 mm
  • Un fragment de neumàtic vell de bicicleta 
  • 22 cargols de 4,5 cm de longitud
Les ferramentes utilitzades:
  • Un tornavís
  • Unes tenalles

Engalzament de les parets i el terra de la caixa
Engalzament de la tapa amb la seva bitzega

Eli, Sergi i Enric al bosc, on es va intentar buscar un lloc adient per col·locar les caixes niu.


Una de les caixes niu ja col·locada.


    dimecres, 21 de setembre del 2011

    Taller d´arqueologia experimental

    El passat dia 17 de setembre, quatre joves del municipi d’Aldover van participar en el taller d'arqueologia, El taller el van començar a les 10:00 h i va tenir una durada de dues hores, on a cada participant se li va proporcionar prou argila  com per poder elaborar un recipient. Donades les explicacions que pertocaven; es va començar amassar i mesclar bé l'argila amb els desengrasants, un cop obtinguda una massa homogènia varem començar a donar forma a l'argila fins obtenir la forma que cadascú desitjava, desprès de deixar les parets ven fines el vam decorar amb cardiums i bastonets. 






    divendres, 19 d’agost del 2011

    El S.A.I de Tortosa ens fa una visita


    Aquest dia 19 d’Agost els alumnes i respectius monitors del campus d’estiu  organitzat pel S.A.I de Tortosa, van fer una visita al centre d’interpretació d’Aldover, tot seguit, es van adreçar cap al camp de futbol per poder esmorzar i jugar entre les ombres dels pollancres i els albers gaudint d’aquest espai natural, desprès d’haver fet un mos van fer una petita excursió per l’itinerari que s’endinsa en un bosc on es poden escoltar els diferents cants dels ocells.






    dimarts, 16 d’agost del 2011

    Visita al Centre d'Interpretació del riu pels participants del casal d'Estiu d'Aldover 2011

    El divendres, dia 12 d’agost de 2011, nens i nenes de 2 a 9 anys d’edat amb els monitors que participen al Casal d’Estiu d’Aldover van visitar al Centre d’Interpretació del Riu i el bosc de ribera d’Aldover dirigits pel responsable del mateix centre, en Marco Pla.

    Van veure els diferents estands que composa el centre, on després d’una petita introducció, van fer un taller recreant de com es feien les terrisses en la prehistòria. 
    Un cop esmorzats i amb les forces recuperades van anar a fer una excursió per l’itinerari habilitat aquest any pel responsable del centre, on entre d’altres coses els infants del Casal van ajudar a netejar el camí mentre gaudien del recorregut, de l’entorn, i de la natura. 
    Després de refrescar-se una mica i veure com quedaven les terrisses assecades al sol, van retornar al centre educatiu havent completant una bona jornada d’activitats educatives.                        
    Moment en que els infants escolten al responsable del centre,
     la explicació de les troballes arqueològiques en el municipi. 
    Un dels moments dins de l'estand de la prehistòria,
     fent una explicació del estris que utilitzaven els primers havitants d'aquestes terres. 
    Moment en que explica els diferents metodes d'elaborar terrises
     utilitzant les mateixes tecniques que utilitzaven al neolític.
    Un moment en el procés decoratiu de les terrisses.
    Un altre moment de la visita fent una excursió
     per l'itinerari habilitat.
    Un dels moments del recorregut observant la natura
     amb les indicacions d'en Marco A. Pla.
    Fotografia de grup amb tota la brossa recollida
     en el recorregut fet.
             

                                                                                                                           Juan José Vernet i Diago
    Director Casal d’Estiu d’Aldover