Pàgines

dimarts, 28 d’abril del 2015

Buscar el daurat

Trobar el color daurat a les Terres de l'Ebre és força complicat. En trenta-set anys que les recorro, tan sols l'he vist quatre vegades, dues d'elles en un petit habitant del bosc de ribera.

Calosoma auropunctatum (auro=or, punctatum=puntejat) és un escarabat de la família dels caràbids (Carabidae) més negre que la nit més fosca que et pugues imaginar, tot i així, tal com diu el seu nom, està guarnit amb uns petits punts daurats. 

Aquest escarabat és un predador d'erugues formidable, inquiet i ràpid, dotat d'unes grans mandíbules que l'ajuden a subjectar la presa. Vulgarment se'l coneix com escarabat de terra escopidor, perquè quan aquest insecte se sent amenaçat, es dóna la volta, aixeca la part del darrera de l'abdomen per sota les sis fortes potes i ruixa amb una substància química nociva als atacants.

El trobem entre la fullaraca seca de boscos caducifolis, però també en indrets ruderals, sota pedres i troncs on es guareix de qualsevol predador. La seva localització és molt amplia; gairebé a tota Europa fins a Anatòlia, Àsia Central i l'Oest de la Xina i Mongòlia.

dilluns, 27 d’abril del 2015

Endevina on! Bosc


Hi ha un bosc a Aldover que és un bon referent educatiu. 

Esperem, governi qui governi, s'adoni de la potencialitat d'aquest ecosistema i que tiri endavant un bon projecte de gestió natural.

Teniu coneixement de quin lloc és aquest?

dilluns, 20 d’abril del 2015

Endevina on! Esquelles

Tolon-tolon, estes esquelles ni les veu, ni les sent tothom.

Endevina on entra en una casa del municipi per ensenyar-nos uns estris molt necessaris en el món del pastoreig. A veure qui em diu de quina casa són!


dimarts, 14 d’abril del 2015

Gentilles sota un tronc

Avui, sota un tronc, m'he trobat aquests cargols petitons què no superen els 9 mil·límetres de diàmetre. Ja se què no és cap gran cargol, cap raresa, ni res excepcional, però de totes maneres jo ràpidament l'hi he enviat una fotografia al Sergio Moite, un bon amic, i la resposta a estat immediata:

Aquests petits cargols, caracollina lenticula, poden crear grans colònies, li agraden molt els llocs humits i ombrívols, i se'ls pot trobar sota pedres, també sota la fullaraca i troncs morts, es localitza fins i tot en llocs urbanitzats com parcs, hortes, murs...

La conquilla aplanada recorda a una gentilla, fins hi tot amb el color. La superfície de la seva closca sòlida està coberta d'unes petitíssimes estries de creixement.

De distribució mediterrània, molt generalitzada a Catalunya excepte a les zones d’alta muntanya. Al bosc de ribera, aquesta espècie, la trobem en molts racons, alimentant-se de la matèria orgànica en descomposició.

Caracollina lenticula

dilluns, 13 d’abril del 2015

Endevina on! Tolles

Endevina on arriba amb un indret molt conegut, però poc visitat. Un lloc on de tan en tan, quan el cabdal de l'aigua ho permet, un s'aproxima per prendre un bany i relaxar-se amb la tranquil·litat de l'entorn.

Saps de quin lloc parlo!


dimecres, 8 d’abril del 2015

Se busca! Chorlitejo culirrojo

No és casualitat que, en aquests dies, el bosc de ribera d'Aldover estigui més concorregut de lo que és habitual.

Per posar-vos en antecedents: ara fa algunes hores les "alarmes pajarils" han saltat. El dia 7 d'abril sobre les 15:30 h en Rob dijs va poder observar, breument, un ocell que en molt poques ocasions s'ha pogut observar a Galícia i que mai s'havia vist a Catalunya. Després d'haver publicat aquesta observació al ornitho.cat un bon grup d'ornitòlegs han acudit a l'indret per poder verificar aquesta inusual i excepcional observació. 
A veure si tenim sort i aquest petit ocell es deixa fotografiar bé.


Charadrius vociferus
L'ocell en concret és un Corriol cua-roja, Chorlitejo Culirrojo, Charadrius vociferus; originari del Nord d'Amèrica on és resident gairebé en tot el continent.

A Espanya està considerada una veritable raresa, Les "quatre" cites homologades fins l'any 2011 han tingut lloc a Galícia, entre setembre i febrer.

Per veure imatges de la raresa prem aquí. 
I per saber-ne més consulta aquest enllaç:
www.seo.org/ave/chorlitejo-culirrojo/ 

dilluns, 6 d’abril del 2015

Endevina on! Sargantanes


Endevina on s'ensopega amb aquestes dues sargantanes que es mosseguen. Sembla que amb aquestes bones temperatures hagin sortit a prendre aquest solet tant generós que ens cau.


Algú em sap dir on descansen aquests dos rèptils?