Els amfibis (Amphibia) són una classe de vertebrats. Les seves característiques principals són la seva pell rica en glàndules i altament vascularitzada que els permet una respiració cutània, i la metamorfosi que experimenten en passar de la fase larvària a la fase adulta.
N'existeixen unes 6.350 espècies arreu del món que són classificades en tres ordres:
N'existeixen unes 6.350 espècies arreu del món que són classificades en tres ordres:
- Els anurs ("Anura, amfibis sense cua" granotes i gripaus).
- Els urodels (salamandres i tritons).
- Els gimnofions, (els amfibis més desconeguts de tots).
Foren els primers vertebrats en adaptar-se a una vida semi terrestre i malgrat que la majoria d'espècies poden viure fora de l'aigua, necessiten tornar-hi per la fertilització i la posta dels ous. A més, la primera etapa de la seva vida lliure sol ser totalment aquàtica.
Són animals de sang freda no amniotes. Això vol dir que els seus ous, a diferència dels dels ocells, rèptils i alguns mamífers, no estan protegits de la dessecació per una sèrie de membranes. Els amfibis adults també tenen aquest problema, tenen una pell mancada de plomes, pèl o escates que ha de romandre humida per permetre la respiració. El cor dels amfibis té tres cambres i és l'element cabdal d'un sistema circulatori doble.
Alguns dels amfibis que podem trobar en aquest indret son:
el Gripau llevador ibèric (Alytes obstetricans)
|
Parella de Gripaus comúns (Bufo bufo)
|
El gripau corredor (Epidalea calamita)
|
Els seus costums més habituals com en gairebé tots els gripaus són terrestres i alhora crepusculars o nocturns. Durant el dia s'amaga enterrat al sòl o bé sota les pedres, però en fer-se fosc abandona el seu amagatall per tal de capturar petites preses, que consisteixen bàsicament en coleòpters, formigues i larves d'insectes.
Juvenil de Gripau corredor (Epidalea calamita) d'un centimetre i mig de longitud.
Juvenil de Gripau corredor (Epidalea calamita) d'un centimetre i mig de longitud.
Granota verda (Pelophylax perezi) |
Viu en basses naturals i artificials, en canals de regadiu, en zones d’aigües lentes com petits torrents, rieres i rius. Li agrada amagar-se entre la vegetació de les ribes. És difícil veure-la perquè al més mínim soroll salta per submergir-se. En canvi el seu cant la delata, és una mena de “croac” amb repeticions variades; els mascles acostumen a cantar tots junts, sobretot en el període d’aparellament. Canta des del principi de la primavera fins finals d’estiu.
Enllaços
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada