Pàgines

dissabte, 1 de setembre del 2012

Xanthosoma violaceums a l'Ebre



Ja fa temps que vaig observant el taro del Brasil.


Mentre navego l'Ebre amb el kayak, se m'oblida de en quin país estic remant; taros del brasil, cargols poma, cloïsses asiàtiques, musclos zebrats, aurons negundos, crancs americans, falgueres aquàtiques, silurs, gambúsies, cotorres de cramer.... !!!

Gairebé res el mosaic de biodiversitat que podem arribar a gaudir. 


El primer cop que vaig veure el taro del brasil va ser flotant al bell mig del riu. 
Aquesta planta pertany a la família de les Araceae i el seu origen es troba en el Brasil. Planta herbàcia de creixement ràpid que pot arribar gairebé als dos metres i mig d'altura, les flors de color una miqueta groc tenen forma cònica, típica de les plantes d'aquesta família, la floració apareix en l'estiu i quan madura apareixen baies de color vermell. Les fulles tenen forma de cor amb els nervis ben marcats, de grans dimencions, se sostenen en grans tiges cilíndriques molt carnoses. Els pecíols i els marges de la fulla tenen una coloració  violeta. Es reprodueix fàcilment pels corms, per les arrels gruixudes.

És una planta que es conrea molt a les regions tropicals d'Amèrica Central per a consum dels corms, rics en midó, calci i ferro. Però atenció amb la saba d'aquesta planta!!! pot provocar alguna reacció al·lèrgica, pel que s'aconsella anar amb compte en la seva manipulació. 

La podem trobar al tram del riu Ebre que va des de Tivenys fins Deltebre. Sembla ser que a Tivenys, en concret a l'embarcador la varen plantar perquè els semblava visualment enriquidora per a la vista, i ara per ara quasi res la empastrada que ja n'hi ha. No se del cert si aquest es l'origen, però el que si està clar és que més amunt d'aquest embarcador no en trobem cap (almenys fins Flix).




1 comentari:

  1. Gràcies a la teua aportació he pogut saber de quina planta es tracta. A banda i banda de l'Ebre a Tortosa es poden veure. I després d'una riuada o de tallar-les tornen a brotar amb més força.

    ResponElimina