dimecres, 25 d’abril del 2012

TORTUGUES a l'Ebre

Les tortugues (quelonids) es classifiquen en tres grans grups segons el medi en el que naturalment viuen: 
  1. tortugues marines 
  2. tortugues terrestres
  3. tortugues d'aigua dolça

A la Península Ibérica, Illes Balears i Illes Canàries, les tortuges terrestres queden enquadrades a la família testudínids, les espècies marines es troben a les famílies quelónids i dermoquélids i per últim les espècies d'aigua dolça, s'enquadren a la família dels emídids. 

A les aigües del tram baix de l'Ebre, hi ha localitzades diverses espècies alòctones de tortugues d'aigua dolça, tot i que en baix nombre, la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegants) i la Tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scriptatotes dues espècies exótiques alliberades deliberadament.  

tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta
Exemplar fotografiat a la riba del riu Ebre a l'altura d'Aldover 

Els dos únics representants autóctons de tortugues d'aigua dolça que viuen a Catalunya i que podem trobar en alguns indrets puntuals de les aigües de l'Ebre són la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga d'estany (Emys orbicularis).

Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)

No és rar veure exemplars escapats o posats en llibertad per aquelles persones que van decidir desfer-se d'aquelles tortuguetes a les que els seus fills mai canviaven l'aigua, que feien mala olor i que poc a poc aconseguien unes dimencions considerables, fet que ha provocat un seriós desajustament ecològic, especialment per l'esmentada tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans). Dit desajustament va propiciar que la Comissió Europea prohibís la seva importació i venda en tot el territori de la Unió Europea

La mateixa prohibició existeix respecte a la tortuga pintada (Pseudemys picta).

Malgrat això, els traficants d'animals exòtics van trigar poc en substituir les importacions de dita espècie per la molt similar tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta). Juntament amb ella, una altra dotzena d'espècies de tortugues exòtiques es comercialitzen, en qualitat d'animals de companyia, amb absoluta impunitat, i els seus exemplars apareixen posteriorment abandonats per diferents llocs de la geografía catalana, provocant danys a la fauna autòctona.

Actualment a Catalunya hi ha almenys 4 espècies de tortugues exòtiques que estàn aconseguint establir-se en colònies permanents, no tenen paràsits ni depredadors específics, sent també grans oportunistes amb una enorme capacitat d'adaptació a noves latituds. L'espècie més estesa és la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans) originària dels Estats Units. Prohibida avui la seva venda.

Mai s'ha de deixar anar cap animal fora del lloc d'on es va recollir, fins i tot encara que sapiguem que l'espècie en qüestió viu allà, ja que podríem provocar canvis genètics en les poblacions, amb conseqüències poc desitjables.

Aprofito per recordar que quasi totes las espècies d'amfibis i rèptils estàn protegides, i per tant, sancionada la seva captura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada