dijous, 24 de novembre del 2011

Bolets, fongs, mixomicets

Aquests últims dies n’ha caigut una de bona. Les pluges han estat breus però molt intenses, cosa que ha fet desbordar la majoria de barrancs.
Així mateix el bosc ho ha agraït moltíssim, ja que tenia molta falta d’aigua. Una aigua que a accelerat el desenvolupament de tota classe de bolets, fongs i mixomicets que creixen en aquesta època de l’any. Els trobem per tot arreu; entre la herba, al costat i per damunt dels troncs, etc...
























Molt apreciats gastronòmicament, cal ser un entès per recollir els bolets comestibles. Sempre s'ha d'estar molt segur del que un mateix recull, i prestar molta atenció, ja que hi ha moltes espècies tòxiques que es semblen moltíssim a les comestibles.
bolets de xop (Agrocybe cylindracea)

Uns dels bolets més apreciats gastronòmicament que podem trobar al bosc de ribera amb relativa facilitat uns dies després d'haver plogut són els bolets de xop (Agrocybe cylindracea). 
Creixen vora les soques dels arbres de ribera, principalment en les soques dels xops o pollancres (Populus nigra) tot hi que en algunes ocasions els veiem creixer per les vores dels àlbers (Populus alba). 
Tal com podem veure en la fotografia, creixen apinyats, la seva coloració pot variar lleugerament; marrons clars, tonalitats de cremes...
bolets de xop (Agrocybe cylindracea)


bolets de xop 
(Agrocybe cylindracea)
Els mixomicets (Myxomycota o Mycetozoa) són un grup peculiar de protists que hom anomena comunament fongs mucilaginosos i que prenen tres formes ben diferents durant el transcurs del seu cicle vital. Primerament tenen forma d'ameba unicel·lular que es mou mitjançant pseudòpodes o flagels, depenent de la quantitat d'aigua present al medi, En aquestes condicions formen masses gelatinoses que es desplacen lentament pel sòl en l'etapa més visible per a l'ull humà. Finalment, el fong desenvolupa un cos fructífer, que forma espores i que recorda, morfològicament, als esporocarps dels fongs.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada