dimecres, 24 de juliol del 2013

Aranyes, aranyetes i aranyots


En ocasions diem que una persona és un aranya quan a aquesta li costa sacrificar-se pels altres, i/o quan els seus hàbits higiènics són minsos.
Per sort al jardí de ma casa no en tinc d'aquests dos espècimens tant grans i peculiars, però en canvi puc trobar-ne de moltes altres de dimensions més reduïdes.


Aranya canviant l'exosquelet
Els aràcnids (Arachnida) són una classe d'animals invertebrats artròpodes, els quals canvien el seu exosquelet a mida que van creixent, tenen quatre parells de potes i majoritàriament són terrestres entre les que s'inclouen les aranyes, els escorpins, els menys coneguts pseudoescorpins dels quals no fa gaire ja n'hi vaig dedicar una entrada, i les paparres.
Sovint són carnívors; les aranyes per exemple cacen les seves preses amb teranyines a excepció d'alguns exemplars, les paparres són paràsits xucladors de sang d'altres animals, i els escorpins utilitzen el seu fibló per immobilitzar la presa. 
N'hi ha d'altres que s'alimenten de vegetals i poden ser una plaga, com en el cas de l'anomenada aranya roja.

Com en gairebé tots els grups d'animals, el nombre d'espècies és innumerable, tot i això i poc a poc aniré afegint en aquesta entrada els nous espècimens que en vagi trobant pel camí, al bosc de ribera o al meu jardí.

  • Família Tomisidae

Synaema globusum
Aquesta aranya perteneix a la família Tomisidae també conegudes com aranyes cranc. Aquest últim nom aludèix a que recorden a aquests crustacis en forma i comportament, ja que caminen lateralment.
Aquests tipus d'aranyes no fabriquen teles de seda, sino que cacen a l'aguait, amagades a alguna flor.

Thomisus Onustus
Aquest aràcnid molt sovint se l'anomena aranya cranc o de les flors, normalment camina de costat i cap enrera amb facilitat. Te un cos aparentment aplanat, però amb un abdomen voluminós.

El color del seu cos es variable, segons les flors on viuen. En aquest cas però, l'aranya s'ha instal·lat en una branca d'un tamarit (Tamarix africana) que ni te flors, ni és groc.

Normalment no construeixen cap tipus de teranyina a excepció, ocasionalment, d'un petit sac on es guareix dels depredadors. 

Aquesta petita aranya acostuma a estar quieta esperant a que un insecte s'acosti al seu radi d'acció per capturar-lo, i quan l'insecte s'apropa, l'aranya li salta al damunt per injectar-li el seu verí que paralitza la víctima.
  • Família Philodromidae
Aràcnit de la família Philodromidae i crec que de l'espècie Philodromus sp.
Aquestes aranyes de coloracións marrons o grisoses fan al voltant d'un cm de llargada i tenen pèls a les potes. No fan teranyina, acostumen a estar quietes i amagades entre la vegetació, esperant que s’aproximi alguna presa.

  • Família Lycosidae
Taràntula europea o aranya llop Lycosa radiata, Lycosa tarentula
Aquesta aranya és de la família dels Lycosidae. Acostuma a córrer pel terra o entre les plantes, i viu en ambients relativament secs on excava túnels al terra i els folra de seda. 
Aquesta aranya no fa teranyina, caça les preses a la carrera. 
No és habitual que piqui, ja que és poc agressiva, quan se la molesta s'espanta i fuig amb facilitat. La seva picada no és perillosa, s’assembla a la picada d’una vespa, i es tracta amb la mateixa metodologia; desinfectar la ferida, aplicar fred, antihistamínics per via oral i pomades contra les picades d’insectes.

Aquesta també és de la família lycosidae encara que no se determinar-ne l'espècie.











Aquest aràcnid al igual que l'anterior, es de costums nocturns o crepusculars. Durant el dia roman amagat en galeries que ella mateixa excava i que posteriorment folra de seda i branquillons. Si se la vol fer sortir cal enganyar-la amb un branquilló, simulant una possible presa.






  • Família oxiòpidae

Sembla una Oxyopes lineatus 
Les aranyes de la família dels oxiòpids tenen l’abdomen allargat cap al darrera i a les potes tenen llargues espines rígides que els ajuden a immobilitzar les preses.

  • Família "?"
Algú te idea de quina espècie és aquest aràcnid tan habitual?

  • Família Hexathelidae
Aranya d'embut Macrothele calpeiana



Aranya molt gran de la família Hexathelidae que pot arribar fins els 6 cm i de color negre. 
Espècie en perill d’extinció, que està protegida a tota la Unió Europea. 
Viu en nius de teranyina sota les pedres. És agressiva quan se la molesta, al atacar ho fa ràpidament aixecant les potes del davant i copejant amb els ullals que te sota l'aparell bucal.


  • Família Tetragnathidae
Tetragnatha sp.
Aquesta aranya de la família Tetragnathidae te les potes llarguíssimes, el cos d'aquests aràcnids fan uns 12 mm i acostumen a viure en zones properes a l’aigua.

  • Família Araneidae

 Cyrthophora citricola.
Aquesta aranya fa una teranyina molt espessa i reticulada, per on es mou cap per avall. Quan percep que ha caigut una presa sacseja tota la teranyina per acabar de concretar on a caigut, acudir-hi i embolicar-la per portar-la a la part central del seu entramat de seda.


 Araneus diadematus

Construeix la típica teranyina de geometria radial que pot arribar als quaranta cm de diametre.

  • Família Salticidae
Philaeus chrysops
Aràcnid que pertany a la família Salticidae i es caracteritza pel seu peculiar desplaçament, va donant salts fins localitzar alguna presa. Habiten zones assolellades on se les sol veure per sobre les pedres.
Els colors vius tant sols es donen en els mascles.

  • Família Scytodidae
Aranya escopidora Scytodes latreille
Aquesta família d'arañes Scytodidae te cinc gèneres i unes 150 espècies en tot el món. Aquests organismes no destaquen per la seva diversitat, sino per la seva peculiar manera de caçar; gràcies a un parell de glàndules són capaces de disparar una substància que immobilitza les seves preses instantàniament, es tracta d'un fluid enganxós; una mescla de seda i verí.
Més informació aquí.

1 comentari:

  1. Hola, estic fent el meu trec d'aranyes i m'agradaria contactar amb algú que m'ajudes a identificarles.

    ResponElimina