dijous, 2 de maig del 2013

El gripau del meu veí

No és el mateix; tenir de veí a un gripau, què, que el teu veí sigui un gripau. 

Gripau comú "Bufo bufo"
A veure si ens acabem d'entendre; de tant en tant i sobretot al tard surto de casa per regar el meu jardí, mentre estic regant tot de sobte surt un gripau de sota una pedra o d'entre les plantes, aquest és el meu veí. No fa mal a ningú, tampoc escup i és molt educat, ja que tots els vespres que surto a regar ell també surt per saludar-me. 
En canvi, el gripau del meu veí, no puc dir que sigui molt educat, ni que passi per la vida sent gaire benevolent, però això sí, ell sempre escup.



El meu veí "el gripau" toca de peus a terra, no és molt llest, ni molt ràpid, per això en ocasions la seva esperança de vida s'acursa dramàticament.
El gripau del meu veí viu amb el cap sota terra, es pensa que el gripau "el meu veí" passa per la vida escupin a tort i dret, que no te dret a la vida, i jo em pregunto perquè.

Més sovint del que és habitual amfibis i rèptils són sacrificats sense motiu, tot per mals mites que al llarg del temps se'ls ha atribuït només per desconeixença. Altres cops són víctimes d'atropellament ja que per les nits solen situar-se al bell mig del carrer, camí o carretera.

Garriga envoltada de pinedes, per la dreta passa el barranc de la conca i al fons s'hi pot veure el massis dels ports amb el cim ennubolat




















Bé, no se si m'he explicat en prou claredat, sigui com sigui passem pàgina per veure tres dels gripaus que més freqüentment ens podrem ensopegar passejant per diferents indrets de les Terres de l'Ebre, i tan és que sigui la riba de l'Ebre, la garriga, el bosc de ribera, el pinar o prop de les repentines aigües d'un barranc.


Gripau comú "Bufo bufo"
Femella



En primer lloc i encapçalant la llista dels més concorreguts tenim el gripau comú "Bufo bufo". El més gros dels anurs "Amfibis sense cua". 
Oblidem-nos dels mals mites, els gripaus no escupeixen, sí és cert que la seva pell conté un tipus de toxina que utilitzen per persuadir als predadors, però res més enllà d'això.
Sota aquesta mirada només si amaga un depredador d'insectes i cargols, un individu molt beneficiós per l'agricultura.   





Gripau corredor "Epidalea calamita"
Femella

En segon lloc tenim el gripau corredor "Epidalea calamita". El seu hàbitat es diversifica en diferents indrets, el podem trobar des de les zones planeres a les muntanyenques "tret de les zones d'alta muntanya", en indrets boscosos, en terrenys propers a basses..
És més termòfil que el gripau comú i no és estrany trobar-lo en llocs relativament àrids. No li agrada gaire l'aigua, ja que només hi acudeix durant l'època de reproducció
Els seus costums més habituals com en gairebé tots els gripaus són terrestres i alhora crepusculars o nocturns. Durant el dia s'amaga enterrat al sòl o bé sota les pedres, però en fer-se fosc abandona el seu amagatall per tal de capturar petites preses, que consisteixen bàsicament en coleòpters, formigues i larves d'insectes.

Pel seu règim alimentari tornem a dir que els gripaus són un grup d'espècies beneficioses per a l'ésser humà. 
Posta de gripau corredor
"
Epidalea calamita"



Capgrossos de gripau corredor

Juvenil de gripau corredor "Epidalea calamita"

Gripau corredor "Epidalea calamita"
Femella
Gripau llevador ibèric
"
Alytes obstetricans"

Finalment tenim al més petit de la llista, el gripau llevador ibèric "Alytes obstetricansEls seus costums són terrestres i nocturns. Durant el dia roman amagat sota les pedres o bé en galeries que ell mateix excava. A la nit, molt sovint, se sent el seu cant, que és d'un to agut, oclusiu i musical, amb intermitències que oscil·len d'un a tres segons.












Aquests són els tres gripaus que més habitualment ens podrem trobar, però no oblidem que la llista de gripaus pot ésser més extensa.

No se si us haureu fixat amb els ulls dels gripaus mentre llegíeu aquesta entrada. Tots tres gripaus tenen els ulls similars, sí, canvien de color, de grandària, però hi ha una característica que diferència a un dels altres dos, que creieu que és?


Barranc de la conca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada