dissabte, 25 de maig del 2013

Travessa amb caiac "Mora - Aldover"

Mora d'Ebre
Una marató és el que separa la població de Mora d'Ebre de la d'Aldover. Quaranta-dos quilòmetres fluvials on els principals protagonistes d'aquell dia van ser; el sol, el vent i els 800 metres cúbics per segont.

Eloi Balsells
Una travessa amb caiac d'un dia. Una jornada que tal com he dit en altres ocasions, comença i acaba al riu.
No cregueu que vaig navegar sol, en aquesta ocasió hem vaig trobar amb una de les millors companyies que ningú podria trobar-se en aquest tram del riu, l'Eloi Balsells d'Enblau creadors d'aventura.
Un jove emprenedor carregat d'experiència en aquest àmbit i un gran coneixedor del riu i el seu dinamis-me, on gràcies a ell vaig poder descobrir nous racons de l'Ebre.
Galatxo de l'illa de Xano 
del Vado del Vapor.



En aquest recorregut ens varem entretindre passant per tots els galatxos de les illes del riu, inclòs la de l'illa de Xano o del Vado del Vapor. La entrada d'aquest galatxo pot passar desapercebuda a causa del seu espès sotabosc.

Sobre les vuit del matí sortirem de Mora i dues hores després arribarem a Miravet on ens aturarem a esmorsar.

Al passar Miravet ens trobàrem el molí àrab de planta pentagonal, que en aquesta ocasió en poguérem accedir al seu interior per una de les finestres gràcies al generós cabal del riu.


  
Miravet


Molí àrab de planta pentagonal
Miravet i el seu castell
vist des d'una de les
finestres del molí àrab.

Tram baix del riu Canaletes






Passat Benifallet i al marge dret ens trobem la desembocadura del riu Canaletes.
En aquest indret arribàrem sobre la una de la tarde. Ens endinsarem tot el tram que vàrem poder i dinàrem a un racer.

Després d'haver descansat un poc i haver-ho deixat tot tal hi com ho havíem trobat "net", ens dirigirem cap a l'Assut.
Al arribar ens aproximàrem al marge esquerre per treure les embarcacions i poder traslladar-les fins la part de sota de l'assut. Ja que la resclosa estava tancada a la navegació a causa dels 800 metres cúbics per segon. Cabal que es contempla el la fotografia de sota "la de la assut".

Un cop els caiacs traslladats a sota de la resclosa el camí que ens quedava fins Aldover ja tant sols era un passeig.
Assut de Xerta

Sota la mirada de les gavines arribàrem a Aldover a les quatre i mitja de la tarda, on donarem per conclosa  aquella jornada per un Ebre mig ple.

Per cert!!! Que no se m'oblide.

A la imatge de la gavina podreu veure quina és la principal i gairebé única funció de les poques boies que queden delimitant l'hipotètic canal navegable del riu, i si sou encara més curiosos sabreu quina funció tenen totes les que romanen esteses pel bosc de ribera clicant AQUÍ. Ja que quant es pregunta als responsables del manteniment de les boies la resposta és que llençades ja estan bé.

Gavià argentat (Larus michahellis




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada