diumenge, 7 de juliol del 2013

The jewel beetle -Un lleó lluent al bosc de ribera-


Aquest veloç i brillant escarabat de la família dels Carabidae és una espècie nativa d'Europa i un dels més bonics del bosc de ribera. I creieu-me quan us dic que aquest macroinvertebrat cuirassat és l'equivalent en miniatura del rei de la sabana. 

Calosoma sycophanta 
Les seves sis llargues potes, la seva alta activitat i unes potents mandíbules el converteixen en un excel·lent predador molt actiu durant les 24 hores del dia. 

Calosoma sycophanta 
Aquest escarabat escorcolla tot el bosc en busca d'aliment, sobretot se'l pot observar corrent per terra o entre la fullaraca i en ocasions s'enfila als arbres en busca d'alguna presa, ja que és un predador insaciable; consumidor voraç d'ous d'erugues, de les mateixes erugues,  de pupes, de papallones nocturnes... i altres insectes que poden ser perjudicials per boscos tant de fulla perenne com de caducifolis.

Tot i els beneficis que ens aporten aquest grup d'insectes, no podem dir que siguin molt comuns en aquest indret, ja que els insecticides emprats en l'agricultura han disminuït les seves poblacions fins al límit. Per això celebro la trobada d'aquest individu amb aquesta entrada.

Originàriament era una espècie paleàrtica occidental. Al 1905 va ser introduït a Nova Anglaterra per controlar l'arna gitana. A Java va ser introduït a principis de segle per combatre processionàries que amb anterioritat també havien estat introduïdes, assolint una ràpida adaptació i expansió.

Per una altra banda, ja que estic posat en comparar macroinvertebrats amb fauna africana, us presento aquest altre que és l'equivalent al guepard, tot i que se'l coneix més comunament com a escarabat tigre (Cicindela campestris).


Cicindela campestris

Aquest coleòpter també és de la família dels Carabidae. Corredor i volador molt ràpid que li agraden les zones assolellades com camins, platges pedregoses o sorrenques, on busca larves d'altres insectes.
Més petit que Calosoma sycophanta però no menys impresionant, molt més comú, molt més veloç i unes espectaculars mandibules que també el converteixen en un voraç predador.


Per finalitzar i com podríem trobar a la sabana, us hauré de presentar l'equivalent a algun vegetarià, és clar, també amb coloracions metàl·liques, una de les propietats que els converteix en les joies dels boscos.
L'Eurythyrea aurata és un altre d'aquests coleòpters tant cridaners. 

Eurythyrea aurata
Aquest escarabat és de la família dels buprèstids. Els adults ponen els ous en les esquerdes dels troncs morts o mig morts dels àlbers, les larves dels quals s'alimenten.
Són àgils, bons voladors i diürns, volant a ple sol, quant la temperatura és alta, sent actius en les hores centrals del dia. 
En cas de perill repleguen antenes i potes i es deixen caure al sòl on permanèixen immòbils per passar inadvertits.

Un altre dels herbívors d'aquest espectacle és l'escarabat de la menta Chrysomela menthastri.
Aquest és de la família dels crisomèlids, escarabat petit i rodonet de color verd metàl·lic que menja les fulles de la menta d'ase (Mentha suaveolens) i que sovint esdevenen una plaga de la planta hoste.

Escarabat de la menta (Chrysomela menthastri)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada