dimarts, 10 de setembre del 2013

Hiberus Flumen

Aquest matí he tornat a sortir amb el caiac.

El principal motiu per fer aquesta sortida ha estat el de buscar un indret ombrívol, tranquil, d'aigües profundes i al mateix temps transparents per poder fotografiar alguns dels peixos que més comunament podrem observar avui dia en aquest tram del riu.
Per poder fotografiar-los també s'ha de buscar que aquest indret tingui una acumulació significativa de branques submergides, ja que els peixos a plena llum del dia se senten més protegits entre l'entramat de les branques.

Finalment després de recórrer un bon tram del riu (entre Aldover i Xerta) he trobat dos indrets ideals per portar a terme aquesta tasca, però malauradament les coses no sempre surten com un voldria i de vegades s'ha d'abandonar un propòsit per complir-ne un altre de totalment diferent.

En aquest cas el motiu per canviar de temàtica n'ha estat la troballa d'un fragment de la història del riu Ebre.

Entre aquests dos indrets ideals per fotografiar peixos hi ha una zona d'aigües poc profundes on he recollit aquest fragment d'àmfora del tipus Dressel 1 fabricades al segle I de la nostra era i utilitzades per transportar vi. El fragment a primer cop d'ull estava sol, és un tros de la part del coll; on s'observa la boca la qual es conserva totalment completa i el principi de les anses.
L'objecte en si careix d'un significatiu valor, el realment important és la ubicació de l'objecte sempre que no hagi estat llançat i canviat de lloc per algú, o arraconat per una dragadora en realitzar unes tasques que per mi són de dubtosa moralitat, ja que per allí on han passat, prèviament no s'hi ha fet cap tipus d'estudi de pes (ni arqueològic, ni zoològic,  ni ambiental...). Si és dones algun d'aquests dos casos, estaria fora de context sense que l'objecte ens pogués dir res més d'allò que resulta evident; que els romans utilitzaven l'Ebre per transportar mercaderies.

As amb una Navis Actuaria
amb llegenda ILERCAVONIA

Per a qui encara no és coneixedor d'aquests recipients us puc dir que les àmfores són uns recipients ceràmics fabricats a torn que els fenicis,  els romans... utilitzaven per transportar diferents tipus de productes.

No em resulta gaire estrany ensopegar-me amb un objecte com aquest, ja que no molt lluny d'aquest indret hi ha constància de què s'hi ubica una vil·la romana. 
També hem de pensar que l'Ebre en l'antiguitat va ser una important ruta comercial on els mateixos romans navegaven amb dos tipus d'embarcacions, tal com es contempla en algunes monedes Ibèriques de
ceca probablement tortosina, prova irrefutable de la navegabilitat de l'Ebre en l'època antiga. 

As amb una Navis Oneraria
amb llegenda DERT i
(Abreviatura de Dertosa 
i que significa  Tortosa)
ILERCAVONIA
Una d'aquelles embarcacions era la navis actuaria, una embarcació similar a un llaüt amb la qual transportaven tot tipus de mercaderies; blat, oli, vi, ceràmica, incloent aquest tipus de recipients. 
L'altra era la navis oneraria, una embarcació més gran que utilitzaven per navegar i transportar les mercaderies pel mediterrani i que sens dubte entraven al bell estuari que hi havia en aquells temps a l'Ebre, tot just abans de la formació del delta.

Per una altra banda no fa gaires dies vaig llegir una publicació on confirmaven la recuperació de nombroses àmfores fenícies al poblat de l'Assut, justificant la importància de l'Ebre com a via comercial ja en una edat més tardana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada