dimarts, 28 d’abril del 2015

Buscar el daurat

Trobar el color daurat a les Terres de l'Ebre és força complicat. En trenta-set anys que les recorro, tan sols l'he vist quatre vegades, dues d'elles en un petit habitant del bosc de ribera.

Calosoma auropunctatum (auro=or, punctatum=puntejat) és un escarabat de la família dels caràbids (Carabidae) més negre que la nit més fosca que et pugues imaginar, tot i així, tal com diu el seu nom, està guarnit amb uns petits punts daurats. 

Aquest escarabat és un predador d'erugues formidable, inquiet i ràpid, dotat d'unes grans mandíbules que l'ajuden a subjectar la presa. Vulgarment se'l coneix com escarabat de terra escopidor, perquè quan aquest insecte se sent amenaçat, es dóna la volta, aixeca la part del darrera de l'abdomen per sota les sis fortes potes i ruixa amb una substància química nociva als atacants.

El trobem entre la fullaraca seca de boscos caducifolis, però també en indrets ruderals, sota pedres i troncs on es guareix de qualsevol predador. La seva localització és molt amplia; gairebé a tota Europa fins a Anatòlia, Àsia Central i l'Oest de la Xina i Mongòlia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada