diumenge, 29 d’abril del 2012

Per què cal cuidar els boscos ?


L’assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’any 2011 Any Internacional dels Boscos amb l'objectiu de concienciar la població de la importància de fer una gestió sostenible d’aquets ecosistemes. En cas contrari, el que està en joc és la supervivencia i el benestar de les persones d'arreu del món, atès que els boscos ens proporcionen refugi, són font d'aliment, medicines i aigua potable, tenen moltíssima biodiversitat, regulen i estabilitzen el clima, mitiguen els efectes del canvi climàtic, ajuden a controlar les inundacions, i ens protegeixen contra l'erosió del sòl i la desertificació.

Resitència al canvi climatic
El canvi climàtic és bàsicament conseqüència d'un augment de la temperatura mitjana del planeta. La causa n'és una pujada de la concentració atmosfèrica de gasos d'efecte hivernacle d'ençà que fem servir conbustibles fosils com a font d'energia. El més important d'aquets gasos és el diòxid de carboni (CO2). Durant la fotosíntesi, els arbres i la resta de plantes del bosc retiren de l'atmosfera grans quantitats d'aquest CO2 per aprofitar el carboni que conté i fer-lo servir per creixer i viure. Això vol dir que sense boscos, hi hauria més CO2 atmosferic del que hi ha ara i, per tant, que els efectes del canvi climàtic serien més importants.
Cicle de carboni
Protecció en front l'erosió
El vent, la pluja i la neu erosionen el terreny, sobretot a les zones amb forts pendents, i això comporta una serie de riscos: l'empobriment dels sòls (que en casos extrems pot portar a la desertificació) i la probabilitat de patir allaus, esllevisades, avingudes o inundacions. Els boscos de les capçaleres dels rius i els que se situen sobre les dunes redueixen tots aquets riscos, perquè les arrels de les plantes formen una xarxa que ajuda a evitar el desprendiment de les partìcules i absorbeixen bona part de l'aigua que, si no hi fossin, s'escorreria pendent avall amb molta més força.

Fusta, llenya i altres productes
Els productes més coneguts dels boscos són la fusta i la llenya, però dels arbres també se n'aprofiten resines i escorces, com ara el cautxúel suro. La fusta es fa servir sobretot per a la producció del paper, l'embalatge industrial i la construcció de mobles, cases, vaixells, etc. La llenya va ser la principal font d'energia fins a la generalització de l'ús del petroli, i encara ho és en molts dels països menys desenvolupats.

Salut personal i sosial
Els boscos filtren l'aigua de la pluja i la fan potabre abans de que passi als rius. També ens ofereixen dibersos aliments (fruits, brots, bolets, pastures, animals de caça o pesca) i remeis naturals contra les malalties, que després copien les empreses farmacèutiques. A més els boscos son el paissatge preferit de milions de persones en el mon per gaudir de les seves activitats de lleure, i solen ser un reclam turístic vital per a moltíssimes zones rurals amb poca activitat econòmica.

Savies que?

  • Els boscos són la llar de més de 300 milions de persones.
  • Els boscos representen un 31% de la superfície terrestre emergida.
  • S'estima que el 80% de la biodiversitat del planeta depèn dels ecosistemes forestals sans.
  • La deforestació és responsable d'entre el 12 i el 20% de les emisions globals de gasos amb efecte hivernacle.
  • Més d'una quarta part de les medicines modernes procedeixen de plantes de boscos tropicals.

3 comentaris: