dimecres, 20 de maig del 2015

Insecte pal

Bacillus rossius
L'insecte pal (Bacillus rossius) és una espècie europea de caràcter mediterrani que sol trobar-se sobre la planta nutrícia (Cytisus scoparius) o rodalies de la mateixa. 
És un insecte difícil de localitzar i de veure, un insecte ple de particularitats evolutives relacionades amb la reproducció i el mimetisme.

Per començar direm que per cada mascle hi ha unes 1000 femelles. Aquesta dada ja ens informa que la forma més comuna de reproducció de l'espècie és l'anomenada Partenogènesi. Aquesta forma de reproducció implica que els ous es desenvolupen havent estat fecundats o no. És a dir l'espècie es reprodueix sense la intervenció dels espècimens masculins. Per tant la descendència partenogenètica de l'espècie és exclusivament femenina. 
En el cas de que els mascles participin en la reproducció, es tractaria d'una reproducció sexual normal, en la qual els descendents es repartirien a parts iguals entre mascles i femelles, encara que aquesta és l'excepció dins de la espècie.

Bacillus rossius
Vestit amb un camuflatge gairebé perfecte, conegut com a mimetisme críptic, consisteix a passar inadvertit mitjançant el "copiat" de la forma i color de la planta en què es troba. Altres mecanismes addicionals de defensa consisteixen en la autotomia i el deixar-se caure a terra, quan són descoberts, romanen completament immòbils com si fossin una "branqueta" més de les que hi ha a terra, per amplificar encara més l'efecte estira completament totes les seves potes. Quant a la autotomia, consisteix en la mutilació espontània o autoamputació, quan pretén escapar d'un depredador. L'estratègia consisteix a distreure al depredador, amb el membre amputat, que segueix movent-se. És la mateixa tècnica defensiva que fan servir alguns rèptils, en desprendre de la cua davant l'atac del depredador, com sol passar amb les sargantanes i dragons.

Les postes solen realitzar-les enterrant els ous uns mil·límetres a terra. Aquesta espècie passa per diverses fases de nimfa i produeixen quatre mudes, encara que en aquest cas la metamorfosi és incompleta, ja que les diferències entre la nimfa i l'adult són escasses (hemimetabolisme). La vida en fase adulta d'aquest Insecte pal no sol passar dels 2 o 3 mesos.

Amb una grandària d'uns 5 cm aproximadament. La característica essencial de l'espècie és la petita longitud de l'antena i dels artells que la componen, de 3 a 3,5 cm . Aquests artells tenen longituds irregulars i són d'un color rosa groguenc . Amb les potes esteses l'insecte adult no sobrepassa el 9 cm de longitud. Curiosament en la naturalesa es troben 1/3 d'exemplars de color gris i 2/3 de color verd . posseeixen una fina línia de color blanc que recorre tot el cos des de la base dels ulls compostos fins al final de l'abdomen.

Bacillus rossius

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada