dijous, 6 de juny del 2013

Les mantis

Aquest matí i tot just al sortir de casa m'he ensopegat amb aquesta mantis. És tracta d'un mascle de l'espècie Empusa pennata, un espècimen poc comú en aquest indret.
Mascle de Empusa pennata
Les mantis, pregadéus o plegamans són uns insectes facsinants. Les femelles d'alguns exemplars superen fàcilment els 7 cm de longitud encara que els mascles són més petits. Se solen trobar en indrets assolellats com ara les brolles (formacions vegetals que poden recobrir la major part del sòl però que deixen passar molta claror), sovint camuflats amb els seus tons críptics de colors verds, grocs o marrons clars.
Són característics dels pregadéus els fèmurs punxosos del primer parell de potes i el cap triangular, amb dos grans ulls i unes mandíbules potents. El pregadéu és depredador d'altres insectes. Sovint resta quiet prop d'una flor, a l'aguait dels insectes pol·linitzadors.

Al final de l'estiu, els pregadéus surten a aparellar-se per les zones més assolellades dels boscos on viuen. Les femelles són les que dirigeixen la cacera, són més grans que els mascles i s'encarreguen d'emetre feromones per atreure'ls. El mascle més proper cedirà a la crida silenciosa sense sospitar que, en la majoria dels casos, la còpula acaba amb la mort del mascle entre les mandíbules de la seva parella.
ooteca
Els ous romandran tancats dins una coberta anomenada ooteca, unes estructures de contorn el·líptic i consistència esponjosa que contenen fins a dos-cents ous i acostumen a trobar-se adherides a la pedra o a la fusta, en un indret prou arrecerat, on les petites mantis no naixeran fins l'any següent.

Un altre dels pregadéus que ens podem ensopegar pel bosc de ribera és aquest exemplar de Mantis religiosa.
Pregadéu de rostoll (Mantis religiosa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada