dimecres, 19 de juny del 2013

Les tortugues de l'Algars

Fa unes setmanes vaig escriure alguna coseta sobre l'Algars. La entrada en qüestió es titulava; Jo buscava tritons!!! Però en lloc de tritons vaig trobar tortugues de rierol (Mauremys leprosa).
Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)
Doncs bé, poc satisfet amb la troballa d'aquell dia vaig tornar per rastrejar algun altre exemplar d'aquest curiós i escàs rèptil. 

Riu Algars
Després d'unes setmanes l'aparença del riu havia canviat notablement. Ja gairebé tocant l'estiu el cabal del riu havia disminuït, tot el contrari que la vegetació de les ribes que aprofitant la calor i les generoses pluges d'aquests últims mesos havia crescut ràpidament. 
Però el que més cridava l'atenció (encara que no és d'estranyar) era la quantitat d'algues filamentoses que s'havien desenvolupat en poc temps i en tot el tram del riu. 

Tota aquesta vegetació te diverses funcions imprescindibles per al nostre ben estar i el dels animals; ombreja l'aigua impedint que s'escalfi en excés, les arrels protegeixen les ribes de les crescudes repentines, també ajuden en la depuració de les aigües i retenen en nivell de les aigües freàtiques més enllà del bosc de ribera.

Per una altra banda en aquest indret no només havia canviat la vegetació. 
Els insectes també canvien depenent de la temporada en que es visiti aquesta zona, i qualsevol altra és clar!
Nous espiadimonis volen amunt i avall en zones assolellades en aquesta època de l'any, sobre les plantes s'hi observen diverses espècies de coleopters (escarabats), a les ombries dels freixes s'hi veiem una gran quantitat d'estranys Dípters (mosques) que la majoria de persones no estan gaire acostumades a veure, i més allunyat del riu sobre el fonoll veiem erugues de la papallona rei (Papilio machaon).

I molts altres  insectes que espero poder presentar en alguna propera entrada.

Espiadimonis Ceriagrion tenellum

Buprestis octoguttata

Dípter
Eruga de papallona rei (Papilio machaon)
Detall d'un tram del riu 
amb algues filamentoses
La espessa vegetació de les ribes incloïdes les algues filamentoses d'aquest riu d'aigües poc profundes, amb un cabal minso tenen una altra important funció; són imprescindibles per donar refugi a una innumerable quantitat d'éssers vius incloent els protagonistes d'aquesta entrada, les tortugues de rierol.

Seguint poc a poc el curs del riu es fa un pel difícil observar aquest rèptil, ja que sempre es situa en llocs estratègics i assolellats on la seva formidable vista es el seu millor aliat.
Ja des de bastant lluny i abans de que un mateix les pugui observar elles ja t'han vist i conseqüentment és llancen a l'aigua per amagar-se de la possible amenaça.

Per un altre costat aquests rèptils tenen un altre as amagat; el seu camuflatge. Amb els seus tons marrons de la closca poden passar desapercebudes fàcilment encara que hi passes per sobre.

Però rastrejant el rierol de tant en tant observem entre les algues uns petits rodals que delaten on descansaven aquests escassos rèptils, i si la sort ho permet com en aquesta ocasió el rodal conté el rèptil tot camuflat entre la vegetació.
Rodal on hi descansava 
una tortuga de rierol
Tortuga de rierol situada entre la vegetació del rierol
Mascle adult de tortuga de rierol (Mauremys leprosa)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada