dilluns, 23 de juliol del 2012

NÀIADES EN PERILL

Anodonta anatida

Antigament (més o menys fins al 1990) el tram mig i baix de l'Ebre, des de la població de Flix fins al mateix delta inclòs els canals de reg de la dreta i el de l'esquerra del mencionat riu les colònies de nàiades eren molt abundants. Actualment els dragats, el desmesurat control hidrològic del cabal del riu, la desmesurada proliferació dels macròfits, la introducció d'algunes espècies de peixos, la extinció d'alguns altres i segurament que la introducció accidental d'algunes altres espècies de mol·luscs com el mejilló zebrat han propiciat l'extermini gairebé total de les nostres estimades colònies de nàiades.

Recordo que de ben petit, quant baixava a jugar al riu, les nàiades grosses i rodones estaven per tot arreu, es trobaven a milers, tant abundants que no en fèiem ni cas, a hores d'ara ens morim per trobar-ne una de viva i explicar als més petits algunes curiositats d'aquests peculiars animalons depuradors, interessants pel seu sicle biològic i en alguns casos per ser espècies endèmiques de cada zona.


Ara mateix per trobar colònies abundants de nàiades ens hem de desplaçar fins el riu Pena afluent del Matarranya (Matarranya otorga el nom a la comarca del baix Aragó)  i aquest mateix, afluent de l'Ebre. Concretament ens situarem al pantà de Pena on hi trobem un dels mol·luscs més grans de la península Ibèrica, l'Anodonta anatida protegida a Catalunya des de l'any 1994.




El passat dia 22 de Juliol el panorama al pantà de Pena era desolador, nàiades mortes per tot arreu i d'altres de semienterrades esperant el que semblava inevitable. Aquest any 2012 la greu sequera desseca ràpidament el mateix pantà, per les seves vores es veuen centenars d'exemplars morts i altres semienterrats que no tenen temps de desplaçar-se fins zones més profundes per assegurar la seva supervivència. En unes dues hores que vaig estar passejant per les platges del pantà vaig tornar a l'aigua 548 exemplars d'unes dimensions considerables.



Nosaltres mateixos em proporcionat una sèrie habitats artificials; 
  • Canals que en primer moment van ser de terra i que posteriorment per una millora de les infraestructures s'han pavimentat.
  • Pantans que com en aquest cas, periòdicament en temps de sequera s'haurien de fer prospeccions per intentar assegurar la supervivència d'espècies que sucumbeixen a canvis accelerats dels seus habitats artificials les quals no dubten en colonitzar. 
Per què cal cuidar les poblacions de nàiades?
  • Són animals que filtren grans quantitats d'aigua ajudant a depurar-la.
  • Són animals amb un curiós cicle biològic, els quals viuen en simbiosi amb altres éssers vius.
  • La majoria d'aquests son endemismes de cada zona o conca hidrogràfica.
Anodonta anatida


Per aquests motius i molts altres som responsables de la supervivència d'aquests i altres éssers vius. 

Si heu visitat o si algun dia decidiu visitar aquest pantà, us heu de preguntar si hi ha alguna relació entre les nàiades i la transparència de les aigües que ja des de lluny es pot apreciar el color blau clar inconfusible d'aquest pantà.





En aquest exemplar d'Anodonta anatida podem apreciar molt clarament els anells de creixement anuals (entre una linea i l'altra un any de creixement). l'exemplar en concret tenia entre 10 i 12 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada