divendres, 2 de maig del 2014

La saboga i LIFE MIGRATOEBRE

Avui us volia mostrar aquest peculiar peix i el projecte LIFE MIGRATOEBRE, una actuació de repoblament que és portarà a terme al final del tram baix del riu Ebre.

La saboga (Alosa fallaxés un peix singular pertanyent a la mateixa família dels clupeids, al igual que les sardines.
Aquest viu al mar i cada primavera s'endinsa  a l’Ebre,  travessant el seu delta, per aparellar-se i fer la fresa.

Antigament va ser un peix molt preuat per la gent dels pobles riberencs, arribant a tenir una gran importància comercial. 

Després la contaminació i la construcció d'infraestructures fluvials com embassaments i altres obstacles en el curs del riu, van fer que les seves poblacions foren minvant fins pràcticament arribar a l’extinció de l’espècie.

Afortunadament en els darrers anys s’ha constatat una recuperació de les seves poblacions (sense haver-hi fet cap actuació antròpica) i la seva presència torna a ser habitual, però minsa en el darrer tram del riu Ebre.

En aquests moments el projecte LIFE MIGRATOEBRE té per objectiu la recuperació de l'esturió europeu (vist per últim cop en llibertat al 1960), així com la millora de les poblacions d'anguila, llamprea i saboga al tram final del riu Ebre. El projecte pretén fomentar la restauració de la connectivitat ecològica d'aquest tram del riu a través de la interconnexió dels espais naturals inclosos a la Xarxa Natura 2000.

En particular, els objectius específics del projecte LIFE MIGRATOEBRE són:

  • Recuperar poblacions sanes i sostenibles d'esturions, anguiles, sabogues i llamprees en un termini de 20-30 anys a l'Ebre inferior.

  • Millorar significativament la connectivitat ecològica de la part baixa del riu Ebre, adaptant els obstacles actuals del tram final (assut de Xerta, assut d'Ascó i presa de Flix) per permetre la migració dels peixos (tant aigua amunt com aigua avall), augmentar en més de deu vegades la disponibilitat d'hàbitats de fresa per l'esturió europeu, la saboga i la llampresa i incrementar l'àrea de distribució (i la millora de les possibilitats de creixement) de l'anguila.

  • Involucrar la comunitat així com una xarxa àmplia de gestors de la natura, pagesos, pescadors, gestors de l'aigua, companyies elèctriques, agents turístics i autoritats d’àmbits diversos per treballar junts en la recuperació dels peixos migratoris i en la millora de la gestió ecològica al tram final del riu Ebre.

  • Ser un projecte de referència i promoure, de manera integral, la millora de la connectivitat ecològica a la conca del riu Ebre.

El projecte té un pressupost total de 1.565.070€ i una durada de 4 anys. La iniciativa està promoguda per l’IDECE (amb seu a Tortosa) amb la participació del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (des de la seva Direcció General de Pesca i Afers Marítims), l'IRTA (Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), la Fundació Catalunya - La Pedrera i el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) – Museu del Ter. També hi col·laboraren el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i el Grup de Natura Freixe (Flix). 

Font: www.facebook.com

Ara, a veure que passa amb aquesta actuació, i esperem que sigui més fructífera que les actuacions que s'han portat a terme per al control d'espècies invasores com la del cargol poma.

Enllaç d'interés: www.ictioterm.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada