divendres, 7 de juny del 2013

Alumnes, bosc de ribera i caixes niu

Cada any els alumnes de la ZER Riu i Serra formada pels col·legis públics de Paüls, Benifallet i Aldover es reuneixen per passar un bon dia.

Aquest any la reunió a estat Aldover i tocava visitar el Centre d'interpretació del bosc de ribera. 
Abans d'explicar els continguts de la visita cal felicitar al professorat per implicar-se en unes tasques mediambientals com poden ser les activitats que ofereix el propi centre. Per una altra banda també em d'agrair als agents rurals la seva assistència, suport i col·laboració.


La visita comença amb un breu audiovisual i un conte per als més petits. 

Tot seguit i per grups comencen les activitats; mentre un grup escolta les explicacions dels agents rurals, l'altre comença el taller per muntar les caixes niu; unes caixes per ocells de l'ordre dels passeriformes que seran penjades en els llocs més apropiats del bosc de ribera.








Després d'haver construït totes les caixes niu ens dirigírem al bosc per poder identificar les principals plantes d'aquest ecosistema. 
Durant la incursió penjaren els refugis per ocells i n'observaren d'altres que a aquesta alçada de la primavera ja estaven ocupades per les mallerengues carboneres (Parus major) o les blaves (Parus caeruleus).

Per una altra banda i cap al final del sender. Arbres i  aixades esperaven als alumnes del cicle inicial per poder fer un taller de reforestació, on van poder recuperar amb espècies autòctones un fragment d'aquest interessant ecosistema.



Els alumnes plantaren set arbres típics de ribera els quals foren:
  • Dos Tamarits (Tamarix africana
És un dels arbustos més ben adaptats de la ribera el qual tolera molt bé la salinitat del sòl, les greus sequeres i les perllongades inundacions.





  • Dos Àlbers (Populus alba
Els quals podem identificar pel color blanc del seu tronc, branques i revers de les fulles.


  • Un Salze (Salix fragilis)
NOTA: el més abundant en aquest fragment de bosc és el salze blanc (Salix alba).

Aquest arbre normalment creix en zones freqüentment inundades on es distingeix per les seves copes argentades de fulles allargades.















  • Dos Verns (Alnus glutinosa)
Aquest és el més escàs de tots els arbres de ribera que podrem observar, ja que de Flix fins al delta en prou penes en trobem una desena.

NOTA: Per no tenir cap fotografia d'aquesta espècie, us deixo aquesta d'un grup d'alumnes del cicle inicial plantant-ne un.





Tot just després d'haver finalitzat la plantada dels arbres, no hi ha res millor per animar l'activitat que cantar tots plegats entre el bosc unes cançons.



Finalment després d'haver-nos tingut que aguantar, els alumnes es dirigiren cap a la pista coberta del municipi per fer un mos i recuperar forces per participar a més jocs i altres activitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada