dijous, 8 d’agost del 2013

LES NIMFES DEL RIU ES MOREN


Nàiade rodona meridional (Potomida littoralis)
Les nàiades són uns bivalves amb un curiós cicle biològic; els adults emeten milers de larves que romanen en suspensió a l'aigua del riu fins que s'enganxen a les brànquies d'un peix hoste; la rabosa de riu (Salaria fluviatis). En aquest peix viuen i es desenvolupen durant unes poques setmanes. Passat aquest període les larves es desprenen convertides en juvenils, s'alliberen i cauen als fons de les graves del riu, on es soterren mitjançant un peu muscular especialment adaptat per a l'excavació i creixen fins arribar a l'estat adult, on algunes d'elles poden arribar a viure més de 100 anys com és en el cas de la nàiade auricularida (Margaritifera auricularia).


Nàiade auriculada (Margaritifera auricularia)
Tot això passava al tram mig-baix (entre Flix i Tortosa) del riu Ebre fa uns vint anys aproximadament, tot just abans dels dragats del riu, del control desmesurat del seu cabal, dels musclos zebra i de les més desconegudes cloïsses Asiàtiques. 
En quan les aigües del marge dret de l'Ebre a l'altura d'Aldover eren assolellades com a tants altres indrets, desproveïdes d'aquest magnífic bosc de ribera que ara podem gaudir i que cal respectar, cuidar i protegir, era en aquelles platges assolellades on es trobaven vives a milers, ara són a milers les que es troben sense vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada