diumenge, 22 de setembre del 2013

El poblat ibèric del Tossal

Avui us vull presentar el que no es podia veure fins ara i el que difícilment podreu veure a partir d'aquesta setmana; part del poblat ibèric del Tossal del meu estimat poble "o pot ser no tan estimat" i ara us explico perquè!
Però primer us diré que aquesta és una doble entrada i conseqüentment té dos títols. El text en negre és el que només hauria de dir, i el roig és el que tothom hauria de saber. L'elecció és vostra i com diuen altres, això només són churrimingades.

Aldover, UNA OLLA DE COLS!

Part del poblat ibéric del Tossal d'Aldover

Tota història hauria de ser contada des del bon principi, però en aquest cas començarem explicant els fets a partir d'aquest últim trimestre i després ja verem de què em queden ganes.

Resulta que fa un temps i per mediació del departament de cultura ens vam posar en contacte amb els arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili, per donar a conèixer aquest petit poblat del qual ja totes les parts en teníen constància però que pel contrari i fins al moment mai se n'havia fet cap tipus d'estudi. 
Per poder portar a terme aquesta petita excavació inicial per veure en quin estat es trobava el jaciment va caler, inevitablement, fer una segona reunió on havien d'assistir: els propietaris del terreny per donar consentiment a les tasques que s'havien de realitzar, els de la Universitat; interessats en l'estudi del jaciment, l'arqueòleg del departament de cultura i un representant de l'alcaldia del municipi; el qual feia d'intermediari per donar a conèixer totes les parts.
Doncs resulta que al moment de la reunió es van presentar tots menys el representant polític, ja que segons aquest no està allí per atendre churrimingades.
I jo que em pensava que els polítics estaven per defensar els nostres interessos!!!
Part dels fonaments
d'un possible habitacle


Una de les cates
Fos com fos i es presentés qui es presentés, els propietaris del terreny van donar el consentiment per poder fer aquesta excavació inicial i el resultat d'una setmana de treball ha estat el de la fotografia del principi de l'entrada; un mur exterior que delimitava la zona ocupada i un altre en una zona més enretirada que probablement devia formar part dels fonaments d'un possible habitacle. La resta de les cates evidenciaven el que ja sospitava; el poblat està esmicolat per l'acció de l'agricultura, ja que en aquest indret el gruix a excavar tan sols és d'uns pocs centímetres.

Sense cap dubte el més important de la troballa són els murs. En una altra entrada d'aquest bloc anomenada panorama nacional ja mencionava que els fragments de ceràmica testimoniaven el que semblava evident, però ara podem justificar l'assentament Ibèric en aquest indret.

Com ja menciono en algun altre moment, els principals problemes que tenim són; cultural, educatiu, d'ensenyament i malauradament polític. 
Ni respectem, ni fem respectar el poc que ens queda.

Per una altra banda i lligat a aquests fets, ara ja farà uns dos o tres anys tenia pensat cedir al municipi alguns objectes recollits superficialment pel meu pare a finals dels anys setanta i durant la dècada dels vuitanta procedents d'aquest mateix indret, per que el mateix poble conservés i cuidés uns objectes que crec fermament haurien de ser de domini públic. Però després de veure les polítiques de conservació del patrimoni del meu poble, doncs, em sorgeix el dilema de si seria molt correcte donar uns objectes que no els fan ni fu ni fa, perquè veig que el principal problema està amb un minso interès, la despreocupació i falta de sensibilitat a l'hora de protegir i conservar aquests últims vestigis que ens queden.

Si us he de dir la veritat! No m'estranya gens ni mica aquest comportament, ja que estic fart de veure-ho en qualsevol àmbit en qué em veig involucrat, i tant és que sigui per conservar un fragment de la nostra història, o protegir un tros del nostre bosc de ribera, o el de gestionar correctament un centre d'interpretació que al final en vés de ser sobre el bosc de ribera, és el centre d'interpretació del que ens dóna la gana.

Bé, per finalitzar i sortir d'aquest espiral que sembla que no tingue fi, us mostraré alguns dels objectes del poblat del Tossal que anteriorment us havia anomenat i que de moment continuaré custodiant fins que arriben aires més favorables.


Molí de fricció

 
Molí de rotació
Destral polimentada
Punta de fletxa de silex
Recipient ceràmic decorat a la part del coll amb un cordo i digitacions 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada