dimarts, 21 de maig del 2013

Jo buscava tritons!!!

Aquest últim cap de setmana la meva família i jo ens decidírem per anar a una raconada del riu Algars per passar una bona estona rodejats de la natura.

Riu Algars
El riu Algars neix d'entre el massis dels Ports. 
Aquest riu és un afluent del Matarranya i aquest mateix desemboca a l'Ebre, formant part de la seva conca hidrogràfica.

Del riu Algars encara en podem dir en més o menys mesura que és un d'aquests indrets lliures d'espècies invasores com el cranc americà o l'auró negundo "dos espècies molt abundants a l'Ebre"  i d'altres que no cal anomenar, ja que no voldria treure protagonisme a unes espècies que si més no, cal recordar, cuidar i fins hi tot respectar.

En aquest tram del riu el bosc de ribera esta constituït principalment per espècies arbustives com els esbarzers, la sarga... Els arbres riberencs més abundants són els freixes de fulla petita "encara que no gaire grans" i a les zones assolellades també hi ha boga i canyissars.

Falaguereta de pou - Capil·lera
(Adiantum capillus-veneris)
Heura
(Hereda helix)
Entre les esquerdes dels marges humits i prop de les basses trobem l'heura, diferents tipus de falgueres i altres plantes que em diuen; fotografíam! 

Radix balthica
Però la finalitat d'aquesta entrada no és ensenyar-vos les diferents plantes, si no que, la idea que portava en aquell dia era la de trobar algun exemplar de tritó dels que habiten a la nostra geografia, sense importar-me massa de quina espècie es tractés. 
I he de dir que després de mirar per totes les fonts, basses, tolls, abeuradors i qualsevol altre racó d'aquell fragment de l'Algars hem vaig emportar una gran decepció, ja que de tritons res de res.



Però no tot va ser perdre el temps. Escorcollant el riu també em vaig endur alguna que altra sorpresa que veurem cap al final d'aquesta entrada.

Escarabat bussejador
Aquests rius amb un cabal minso són uns indrets ideals per ensenyar als més petits de la familia "i a alguns de no tan petits" algunes coses sobre aquest ecosistema, i la millor manera d'aprendre és buscar alguns dels seus habitants.
Els primers animalons que observem dintre del riu són els gasteròpodes arrossegant-se per sobre les pedres. Sota elles i amagant-se dels depredadors trobem els macroinvertebrats com aquest escarabat bussejador; un voraç depredador del riu que també es deixa veure en la seva fase larvària.

Entre altres larves depredadores també trobem les de libèl·lules.

larva d'escarabat bussejador 

Libèl·lula (Onychogomphus uncatus)



Per sobre les plantes i en ple vol veiem un gran nombre aquests depredadors alats del riu; les libèl·lules i  espiadimonis.

Uns altres dels habitants comuns d'aquest tipus d'ecosistema són les granotes i gripaus.
Algunes basses estaben repletes de capgrossos de gripau corredor i entre les herbes submergides encara s'obserbaven algunes postes de gripau motejat.


Les granotes ja des de lluny deixen sentir el seu raucar, però en apropar-nos paren de cantar per poder passar desapercebudes i de sobte al apropar-nos massa... xop!!!
salten dins l'aigua i ja les has deixat de veure.

Però no són aquestes les grans protagonistes d'aquesta entrada.
En aquest indret les granotes són molt abundants, el que no m'esperava era un rèptil cuirassat.
Granota verda (Pelophylax perezi)
Ja havia llegit alguna publicació sobre les poblacions d'aquest escàs rèptil, i no fa gaire en un blog també en vaig llegir alguna cosa sobre les tortugues de l'Algars.

Però tot i així no m'hagués pogut imaginar que en pogués veure cap, i menys encara més d'una en aquest tram del riu.
Les dues primeres que vaig veure eren dos exemplars adults, la de la fotografia era un exemplar més jove i de dimensions més reduïdes.

Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada