El passat dia 26 de Juny de 2012 un noi del municipi d'Aldover es va trobar un mussol comú (Athene noctua). l'exemplar era un poll ja del tot plomat amb una ala fracturada perl l'altura de l'espatlla.
Mussol comú (Athene Noctua) |
Què cal fer quant trobem un poll d'ocell?
- Si no està ferit el millor serà deixar-lo en pau i no molestar-lo, ja que els seus pares no estan molt lluny. Molt sovint quant els polls ja estan del tot plomats salten del seu niu o cauen accidentalment, però no son abandonats a la seva sort ja que els seus pares els continuen alimentant fins que aconsegueixen ser del tot autònoms.
- En el cas de que estigui ferit, primer cal identificar de quina espècie es tracta. Si és d'una espècie protegida com el Mussol comú que hem anomenat en anterioritat:
- El posarem en una capsa de cartró amb uns forats prèviament fets per a que pugui respirar, mantenint-lo a fosques per a que no s'estresi i no es fasi més mal del que pugui tenir.
- Cal trucar als agents rurals, ells el passen a recollir perl domicili i se'n fan carrec.
En aquest cas el van portar al Centre de recuperació de fauna salvatge del parc natural del delta de l'Ebre (CF del Canal Vell Pl. 20 de Maig, s/n 43580 Deltebre) on un grup d'especialistes (biolegs, veterinaris, etc...) en tenen cura fins la seva recuperació total.
Qué no em de fer.
- no el podem sotmetre a un estrès innecessari (ensenyar-lo a altres persones, fer-li fotos, estar amb altres animals, etc.), ja que això empitjoraria la seva salut. Si està nerviós, pot fer-se mal.
- Mai posarem un ocell en una gàbia amb reixes o de tela metàl·lica, ja que es pot trencar les plomes molt fàcilment, a més de patir molt estrès en veure'ns.
- No li podem donar begudes alcohòliques ni llet.
- En cap cas l'hem de forçar a menjar, ja que pot ser perillós si no es fa correctament.
L’objectiu d’un centre de recuperació és el de rehabilitar, per tal de tornar a alliberar, els exemplars de fauna salvatge d’espècies protegides que, per un motiu o altre, han arribat a mans de la gent. L’estatus legal i la necessitat social d’intentar recuperar aquestes espècies protegides és el que ha obligat a l’Administració a construir-ne i fer-se càrrec d’aquests centres.
Funcionament general dels centres:
- Recollida: patrulles d’agents forestals, cossos de seguretat (guàrdia civil, guàrdia urbana, etc.), particulars, voluntaris forestals recullen els animals i els porten fins els centres de recuperació.
- Ingrés: un cop rebut, l’exemplar s’inscriu al llibre de registre oficial donant-li un número de referència a la vegada que se’l marca amb una anella. A partir d’aquest moment, l’exemplar sempre restarà identificat (tant si s’allibera com si es mor). A part de la inscripció al llibre de registre, s’omple una fitxa on hi figura tot el seu historial. Al particular que fa l’entrega se li dóna tot tipus d’explicacions sobre l’exemplar lliurat i se li permet visitar les instal·lacions. Posteriorment, se li envia una carta d’agraïment on s’explica el que tenia i el que s’ha fet amb l’exemplar.
- Tractament: tot exemplar és revisat per un veterinari, però, en cas que no hi sigui, el personal que treballa en els centres tenen la capacitat i els coneixements bàsics.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada